Ble voldtatt av menn og gir ut dikt om det

Forfatter fra Kongsgård

Kongsgård har et trygt miljø for homofile, fastslår Henning Rasmussen.

Henning skriver lyrikk om solen, havet og kjærligheten, men også om overgrep.

I ung alder ble homofile Henning Rasmussen voldtatt. Flere ganger. Depresjonene han har slitt med siden, ser han som en følge av overgrepene.

- Skrivingen er min terapi; den har gjort meg friskere og gladere. Kanskje diktene kan være til hjelp også for andre, håper Henning.

I hånden holder han diktsamlingen “Du skal bli elsket lenge”. Den ga han nylig ut på Publica forlag i Sandnes, og dermed har Kongsgård fått en 18 år gammel forfatter.

Her er et av diktene:

“sengen din var en spikermatte
som du bandt meg fast til
mens jeg skrek
og du sa
det var bra for meg.”

Trygghetsfølelse

Kjærlighet på godt og vondt er hovedtemaet i diktsamlingen, og nettopp så vi et eksempel på den vonde.

-Jeg prøver å formidle en trygghetsfølelse, jeg forsøker å si at det går an å få det bedre, noe jeg selv har opplevd, sier Henning. Han kjenner mange i det homofile miljøet som er blitt voldtatt, og mørketallene er store på grunn av frykt for å bli ydmyket - "store gutter gråter ikke".

13 år gammel kom han ut av skapet. På Kongsgård er det et trygt miljø for homofile, forteller han. Slik er det ikke akkurat på gata. Både i Sandnes og i Stavanger har han fått “jævla homo” slengt etter seg, og noen ganger er han blitt forsøkt banket opp. Det ble imidlertid med forsøkene.

Kampsport

-Jeg har drevet med kampsporten Taekwondo. Smeller noen til meg, får de seg en smell tilbake, sier Henning med et avvæpnende smil.

Her en kunstnerisk kommentar fra ham:

“alle vet at Norge er trygt
alle kan være seg selv
snakke for seg selv
elske for seg selv

hvorfor ble jeg
nesten
truffet av
kniven i bakgata”.

Men hvorfor i granskauen, unnskyld på bondelandet, skriver han på bokmål? I Klepp er jo nynorsk like uunnværlig som silosaft?

Bokmål

-Da jeg var mindre, leste jeg veldig mye, for det meste på bokmål. Derfor er dette blitt mitt naturlige skrivespråk.

-Gidder noen å kjøpe diktsamlingen din?

-Det har gått over 200 av opplaget på 500, og det er ikke verst for en debutant. Under lanseringen på utestedet Hanekam i Stavanger nylig var det helt fullt.

-Skal det bli noe sving på lyrikk-inntektene, bør du vel helst skrive sangtekster?

Musikkvideo

-Det har jeg allerede gjort. Musikkvideoen “Waiting” med Joakim Lund fra Haugesund har jeg skrevet teksten til. Den har til og med funnet priser.

Se videoen her:

-Går du svanger med mer lyrikk?

-Jeg har 50 skisser til dikt ferdig. Hvis jeg er heldig, kommer det en ny samling om et års tid.

-I mellomtiden er det bare å sope inn en sekser i norsk?

-Langt ifra. Jeg ligger et sted mellom fire og fem. Å analysere og strukturere er jeg ikke så flink til.

Eksamen

-Så får du bare håpe at senere elever må svette over et av dine dikt til eksamen?

-Det hadde vært en drøm.

-Hvorfor går du med ring i nesa?

-En kar jeg besøkte, var ikke særlig god mot meg, for å si det mildt. Det eneste jeg ikke takler hos menn, er nesepiercing, sa han. Så nå er han nok ikke interessert i meg lenger.

“her står vi
sammen
mens jeg gråter
alene.”

henning2

“Solen gråt”, leser Henning i sin egen diktsamling.

henning3

Overgrep er utbredt i det homofile miljøet, mener Henning Rasmussen.

Navn: Henning Rasmussen
Alder: 18