Stavanger katedralskoles historie

Stavanger katedralskole, tidligere kjent som ”Stavanger lærde- og borgerskole”, ble etablert i 1824. Da var det en skole bare for gutter, hvor de enten kunne gå på lærdeskolen eller borgerskolen. Mange mannlige kjente personer har gått på denne skolen, blant annet Alexander Kielland og Sigbjørn Obstfelder.

Men mye har hendt siden de gikk på skolen. Stavanger katedralskole ble utsatt for brann. 1. påskedag 1942 under 2.verdenskrig og den tyske okkupasjonsmakten hadde tatt skolen i bruk. Skolen opplevde også det tragiske at hele 34 av elevene var blitt drept i 2. verdenskrig. Det står en minnestein med navnene til elevene i skolegården.

Om du vil lese mer om historien til Stavanger katedralskole eller Kongsgård som den blir omtalt som på folkemunne, kan du enten kjøpe boka ”Kongsgård” som er skrevet av vår kollega Ole Kallelid og forfatter Leif Kjetil Skjæveland, eller du kan også trykke på linken nedenfor for mer historie om ”Kongsgård”.

220px-Kongsg%C3%A5rd-minnesmerke

Kilde: Wikipedia