Avlyst eksamen

Avgangselever på Katedralskolen:Kongård fra Breiavannet. Foto - Klikk for stort bildeDet blir ingen eksamener på Stavanger katedralskole i vår.

Greit nok at skriftlig eksamen avlyses,
nå håper de at muntlig blir gjennomført

Denne våren går de glipp av klamme hender, hete hoder og hardt tiltrengte toalett-turer.

Koronaviruset tok knekken på årets skriftlige eksamener på videregående. Vi har stilt noen avgangselever disse spørsmålene:

1. Hva synes du om avlysningen av skriftlig eksamen denne våren?

2. Ønsker du at det arrangeres muntlig eksamen - på en aller annen måte?

Emilie Solheim, 3STA:Klikk for stort bildeEmilie Solheim

1. Jeg syns det selvfølgelig er veldig spesielt at vi ikke skal ha eksamener i år, etter at vi har forberedt oss i 13 år. Men jeg har full forståelse for at de blir avlyst. Dette er jo en del av dugnaden vi alle er med på for å beskytte risikogruppen. Sant å si er jeg også litt lettet over avlysningen, siden det hadde vært utrolig utfordrende å ha hjemmeskole helt til eksamen.
2. Muntlig eksamen er kanskje mye mindre risikofylt, siden vi kan ha den over nett, men problemet er at vi kommer til å få et enormt press på hver enkelt elev. Ingen var jo forberedt på å ha hjemmeskole i denne perioden. Dessuten kan trøbbel med nettet skape stress for elever og lærere.

Skage Rollheim Larsen, 3MDF:Klikk for stort bildeSkage Rollheim Larsen
1. For meg er det egentlig litt deilig at skriftlig eksamen er avlyst. Det betyr for eksempel at én og kanskje to eksamener i norsk forsvinner, et fag jeg greier meg bra i. Ettersom denne pandemien allerede har satt en stopper for "gøye" aktiviteter som russefeiring og framføring av Mozarts Requiem, tror jeg de fleste mener det er rimelig at det kan gå utover eksamen også.
2. Jeg håper muntlig eksamen blir gjennomført. Vi musikkelever har én veldig kjekk og annerledes muntlig eksamen, nemlig eksamenskonserten. Der spiller vi for siste gang på skolen, og det er en veldig minnerik opplevelse, kan jeg tenke meg. Det hadde vært veldig trist om dette heller ikke ble noe av.

Sigrid Johanne Pettersen, 3STE:Klikk for stort bildeSigrid Johanne Pettersen
1. Jeg synes det var greit at skriftlig eksamen ble avlyst. Da har vi én ting mindre å bekymre oss over. Jeg håper bare ikke lærerne legger opp til ekstra mange vurderinger istedenfor. Jeg hørte noen ganske treffende kalte dette "et plaster på den amputerte foten"., som jeg vil si meg ganske enig i.
2. Står valget mellom å få komme på skolen og ha muntlig eksamen, eller ikke å gjøre noen av delene, velger jeg det første!

Oskar Hansen Frost, 3MDF:Klikk for stort bildeOskar Hansen Frost
1. Jeg liker ikke at skriftlige eksamener blir avlyst, fordi jeg tror at de kunne ha trukket opp karaktersnittet mitt.
2. Ja, veldig gjerne muntlig eksamen.

Rektor
Rektor på Stavanger katedralskole, Grethe Mahan, mener det var riktig å avlyse skriftlig eksamen allerede nå.
- Å få denne beskjeden i god tid før eksamenene skulle vært avholdt, betyr mye, slik at vi kan planlegge undervisningen framover. Hadde avgjørelsen blitt utsatt, ville det ha påført både elever og lærere stress, sier Mahan.
Med tanke på muntlige eksamener er det smittesikkerheten som må telle mest, mener rektor. Det er opp til myndighetene å finne mulige løsninger, men heller ikke her bør man drøye for lenge med å ta en avgjørelse, avslutter Mahan.