NM i Klima 26. januar – 9. februar 2021

22.januar er Stavanger katedralskole klar for Kick-off i NM i KlimaStavanger katedralskole er med i kampen om hvem som er Norges mest bærekraftig videregående skole!

40 000 norske elever har streiket for klima og miljø. Nå skal 20 000 VGS elever gå fra streik til handling!

I årets mesterskap deltar hele 40 skoler fra tre ulike fylker!

NM i klima er en konkurranse hvor videregående elever (og ansatte) konkurrerer om å leve mest bærekraftige liv! Gjennom to uker loggfører deltagere tilsammen 25 klimapositive aktiviteter. På denne måten lærer de mer om hvordan vi som individer kan utgjøre en forskjell for å få ned utslippene, og på samme tid inspirere andre til å gjøre det samme!

Aktiviteter som kan spare CO2 utslippFremtidsrettet bevisstgjøring

Dette skoleåret er bærekraftig utvikling ett av tre nye tverrfaglige temaer.

Å delta i et klimamesterskap er lærerikt, aktiviserende og engasjerende! Når elever loggfører klimapositive aktiviteter i to uker, jobber skolene med elevenes handlingskompetanse på en konkret måte:

“Gjennom arbeid med temaet skal elevene utvikle kompetanse som gjør dem i stand til å ta ansvarlige valg og handle etisk og miljøbevisst. Elevene skal få forståelse for at handlingene og valgene til den enkelte har betydning.” (Udir.no)

Klimamesterskapet er relevant i alle fag, både studiespesialiserende og yrkesrettet opplæring.

Handling skaper endring!

– Det eneste som kan gi håp er handling! er beskjeden fra Greta Thunberg..

Våren 2019 tok 40 000 norske skoleelever til gatene for å streike for klimaet. Budskapet var: Klimahandling nå!

Skolene har fått et stort og viktig oppdrag med å bevisstgjøre og utfordre elever. Målet med NM i klima er å øke elevenes kunnskap og gi de et verktøy for å redusere egne utslipp i hverdagen. Vi vil vise at handling skaper endring og at utslippskutt både kan være lærerikt og inspirerende. At én person alene slukker lyset, har liten betydning. Men når elever over hele landet slukker lyset, betyr det faktisk at elevene er villig til å gjøre endringer i egne liv. Det vil igjen påvirke foreldre, industrien og politikken.

– Tenk hvilken forskjell det utgjør hvis alle bare gjør litt!

Hva skjer på Katedralskolen i denne perioden?

• Fredag 22.januar: Kick off
  • Mandag 25.januar: Filmen som MDD har laget om hvordan vi kan bli mer miljøbevisste vises til alle elever i kontaktlærertimen + at du kan være med å kåre den beste miljøplakaten som er laget (du må stemme via på skolens Instagram. Se de utvalgte plakatene under)
  • Tirsdag 26.januar: Konkurransen om å spare på Co2 utslipp (via føringer i Ducky) starter for alle påmeldte - husk å føre innsparingen inn i Ducky hver dag!
  • Fotokonkurranse (dato kommer)
  • Mandag 08.februar: Klesbyttedag i Sangsalen

Går og sykler for klimaet

Se de 10 utvalgte miljøplakatene laget som tverrfaglig prosjekt i naturfag og engelsk av MDD elever her (husk å stemme frem din favoritt på skolens Insta mandag 25.januar):

Vinnerne ifm med NM i klima ved Stavanger katedralskole er:

1.    plass 1STC
2.    plass 2STC
3.    plass 1MDG

For alle deltakere i NM i klima:

Gjennomsnittlig besparelse per deltaker er hele 83 Kgco2e! Det er vanvittig imponerende!
Hvis alle i Norge gjorde dette, ville det tilsvart 20% reduksjon i Norges totale årlige karbonutslipp *.

Dette oppnådde dere til sammen i NM i klima 2021:

Torsdag 18. Mars kl. 13.00 -13.45 avsløres vinnerskolene (på landsbasis) på Ungdommens klimatoppmøte.

Hva skjer etter mesterskapet?

Målet er at det skal komme mange nye bærekraftige prosjekter ut av NM i klima, som elevene kan utvikle videre sammen. Et to ukers prosjekt er selvfølgelig ikke nok i seg selv, men vi håper å kunne bidra til å skape en grobunn for en bærekraftig kultur på skolen.