NM i klima er en konkurranse hvor videregående elever (og ansatte) konkurrerer om å leve mest bærekraftige liv! Gjennom to uker loggfører deltagere tilsammen 25 klimapositive aktiviteter. På denne måten lærer de mer om hvordan vi som individer kan utgjøre en forskjell for å få ned utslippene, og på samme tid inspirere andre til å gjøre det samme!
Aktiviteter som kan spare CO2 utslippFremtidsrettet bevisstgjøring
Dette skoleåret er bærekraftig utvikling ett av tre nye tverrfaglige temaer.
Å delta i et klimamesterskap er lærerikt, aktiviserende og engasjerende! Når elever loggfører klimapositive aktiviteter i to uker, jobber skolene med elevenes handlingskompetanse på en konkret måte:
“Gjennom arbeid med temaet skal elevene utvikle kompetanse som gjør dem i stand til å ta ansvarlige valg og handle etisk og miljøbevisst. Elevene skal få forståelse for at handlingene og valgene til den enkelte har betydning.” (Udir.no)
Klimamesterskapet er relevant i alle fag, både studiespesialiserende og yrkesrettet opplæring.
Handling skaper endring!
– Det eneste som kan gi håp er handling! er beskjeden fra Greta Thunberg..
Våren 2019 tok 40 000 norske skoleelever til gatene for å streike for klimaet. Budskapet var: Klimahandling nå!
Skolene har fått et stort og viktig oppdrag med å bevisstgjøre og utfordre elever. Målet med NM i klima er å øke elevenes kunnskap og gi de et verktøy for å redusere egne utslipp i hverdagen. Vi vil vise at handling skaper endring og at utslippskutt både kan være lærerikt og inspirerende. At én person alene slukker lyset, har liten betydning. Men når elever over hele landet slukker lyset, betyr det faktisk at elevene er villig til å gjøre endringer i egne liv. Det vil igjen påvirke foreldre, industrien og politikken.
– Tenk hvilken forskjell det utgjør hvis alle bare gjør litt!
Hva skjer på Katedralskolen i denne perioden?
- Fredag 22.januar: Kick off
- Mandag 25.januar: Filmen som MDD har laget om hvordan vi kan bli mer miljøbevisste vises til alle elever i kontaktlærertimen + at du kan være med å kåre den beste miljøplakaten som er laget (du må stemme via på skolens Instagram. Se de utvalgte plakatene under)
- Tirsdag 26.januar: Konkurransen om å spare på Co2 utslipp (via føringer i Ducky) starter for alle påmeldte - husk å føre innsparingen inn i Ducky hver dag!
- Fotokonkurranse (dato kommer)
- Mandag 08.februar: Klesbyttedag i Sangsalen
Går og sykler for klimaet
Hei alle sammen!
Nå har me endelig fått lov til å arrangere klesbytte! Det blir også en del av skolens bidrag til NM i klima. Innsamling vil foregå neste uke på onsdag og torsdag i midttimen (27.-28. januar) i sangsalen på Kongsgård og i resepsjonen på Bjergsted.
Me tar imot klær, men og småting og sko som noen andre kan ha glede av.
Det blir ikke kupong-ordning, men me håpe allikevel folk vil bidra med ting og klær!
Selve byttedagen blir mandag 1. februar i sangsalen på kongsgård fra 13:30 til 16:00. Man går inn hoveddøra til sangsalen, tar en runde og går ut sidedøren for å hindre at folk passerer hverandre. Me har og tilgang til rektorhagen dersom det er behov. Me ska i hvert fall legge til rette for at smittevernstiltakene kan overholdes, og lærere vil være tilstede for å passe på dette.
Alle som komme må ta på antibac ved ankomst og holde 1 m avstand til alle uansett klasse. Det blir og påbudt å bruke munnbind på byttedagen. Me håpe folk glede seg, og me e veldig glade me har fått lov til å arrangere dette til tross for korona!
Se de 10 utvalgte miljøplakatene laget som tverrfaglig prosjekt i naturfag og engelsk av MDD elever her (husk å stemme frem din favoritt på skolens Insta mandag 25.januar):
- Logg inn via denne linken
- Velg Registrer med Google eller Registrer med Facebook og følg instruksjonene som vises i web-appen. Du kan også velge å logge inn med e-post, men vi anbefaler å bruke enten Google eller Facebook. Med disse alternativene vil du bli sendt til siden hvor du må godta personvernvilkårene som det siste trinnet. Dersom du ikke aksepterer vilkårene, vil du bli sendt til registeringssiden og bedt om å velge registreringsmetode på nytt. Vær oppmerksom på at Ducky krever at kontoen din er koblet til en e-postadresse og at du tillater å hente denne. Hvis Google- eller Facebook-kontoen din kun er koblet til et mobilnummer, må du bruke et annet registreringsalternativ som har en epost tilknyttet seg.
- Når du er logget inn blir du bedt om å legge inn lagkoden din, for å bli med på konkurransen. Koden er kun nødvendig første gang du går inn.
NB! Som lærer er det viktig at du ikke logger inn på et av elevlagene da dette kan påvirke statistikken til laget. Ta kontakt med oss dersom du har spørsmål rundt dette.
4.Legg inn lagkoden (seks sifre) for eksempel 123456, sjekk at du blir med på riktig lag og trykk OK.
En mer detaljert beskrivelse av hvordan man melder seg på en konkurranse med koder finner dere her
Hvordan logge inn på nytt?
Gå til app.ducky.eco/login
Når dere logger inn, vil dere forbli innlogget til dere logger ut eller bytter enhet. Mer informasjon om dette her.
Ducky på mobilen
Ducky er en web-app som kan legges til på mobilen. For å forbedre brukeropplevelsen, anbefaler vi at du legger til en snarvei til siden på hjemskjermen din i perioden konkurransen pågår. For instruksjoner les denne artikkelen. På Android kommer dette valget opp automatisk.
Vinnerne ifm med NM i klima ved Stavanger katedralskole er:
1. plass 1STC
2. plass 2STC
3. plass 1MDG
For alle deltakere i NM i klima:
Gjennomsnittlig besparelse per deltaker er hele 83 Kgco2e! Det er vanvittig imponerende!
Hvis alle i Norge gjorde dette, ville det tilsvart 20% reduksjon i Norges totale årlige karbonutslipp *.
Dette oppnådde dere til sammen i NM i klima 2021:
- 850 000 Totalt kgCO₂e spart
- 800 000 Aktiviteter logget
- 11 500 Totalt antall deltakere
Torsdag 18. Mars kl. 13.00 -13.45 avsløres vinnerskolene (på landsbasis) på Ungdommens klimatoppmøte.
Hva skjer etter mesterskapet?
Målet er at det skal komme mange nye bærekraftige prosjekter ut av NM i klima, som elevene kan utvikle videre sammen. Et to ukers prosjekt er selvfølgelig ikke nok i seg selv, men vi håper å kunne bidra til å skape en grobunn for en bærekraftig kultur på skolen.