En smak av solidaritet

Kjøper, selger og julekaker - Klikk for stort bildeEvelyn Iversen lot seg friste av Tobias & Tobias, ikke i tårnet, men i teltet. Her har hun kjøpt pepperkaker med mandler av Tobias Hetland.Hvem kan motstå to kjekke karer som lokker med pepperkaker? Det kunne heldigvis ikke Evelyn.

 Hei, vil du kjøpe julekaker eller kaffe? God sak, god smak!

I likhet med de andre elevene på Katedralskolen jobber Tobias Hetland og Tobias Klæboe fra 2MDG denne torsdagen for PIS (Prosjekt Internasjonal Solidaritet), det vil si palestinske ungdommer i landsbyen Battir.

Hele onsdag kveld sto de på kjøkkenet og bakte, uten en hjelpende hånd fra mor, om noen skulle lure på dét. Jødekaker var ikke aktuelle, siden palestinere skulle støttes, så det ble de ikke-etniske slagerne brownies, pepperkaker og kakemenn.

 Torsdag morgen rigget de opp teltet de hadde kjøpt, et bispestavsprang fra Domkirken, ved inngangen til Arkaden. Skriftlig tillatelse hadde de fått fra kommunen, så nå var det bare å pynte teltet med lys og disken med rød juleduk før høyttaleren med julemusikk fra Spotify ble skrudd på.

Damer med hastverk

Herrene Hetland og Klæboe hadde rigget til en forseggjort stand med telt over.Men hvor ble det av kundene? Damer i flere aldre hastet forbi den sjarmerende duoen Tobias & Tobias. Av og til vet ikke kvinner sitt eget beste. Heldigvis slipper vi å si det om Evelyn Iversen; hun ble trukket mot teltet av søte smil og søte kaker.

- Du støtter blant annet fritidsaktiviteter for palestinsk ungdom, lød det i stereo fra Tobias & Tobias.

- Palestinsk ungdom, de kommer jo ikke langt, sa Evelyn, tydelig orientert om situasjonen i gnagsåret Midtøsten. Hun er opprinnelig fra Bayreuth, operabyen i Bayern, og synes det er mer Texas enn kultur i Stavanger.

Så løsnet det. Kundene strømmet til, og lenge før klokken 13 var Tobias & Tobias utsolgt.

Rydding i sausehylla

Her må vi forlate teltet med kaker som smaker solidaritet og bevege oss mot dagligvareforretningen Spar Torget. Der finner vi også en sjarmerende duo. Akkurat nå rydder den i reoler med poser inneholdende italiensk gryte, kremet kyllingsaus m-m-m mer.

Elev og butikksjef rydder i butikkhyller - Klikk for stort bildeSolveig Skrudland rydder i hyllene på Spar Torget sammen med sin sjef og bror Bjørn Skrudland.Denne duoen er Skrudland & Skrudland, Bjørn og Solveig (klasse 3MDG). Her står vi overfor et gripende eksempel på søskensolidaritet. Franchisetaker og butikksjef Bjørn lar ikke bare søster Solveig jobbe for PIS noen timer denne aksjonsdagen; hun var en av de første han ansatte da butikken åpnet ved Torget sist mai.

- Solveig gjør en god jobb. Jeg ansatte henne ikke for å være snill, erklærer Bjørn, mens Solveig smiler skjelmsk.

I dag jobber hun for PIS fra 10 til 14, deretter går hun over til vanlig vakt til 18. I sin 25 prosents stilling setter Solveig særlig pris på kontakten med mange hyggelige kundene.

Klargjøring i kjelleren

Men nå er det på tide å forlate det godt opplyste butikklokalet og bevege seg inn i en dunklere middelalderverden. Bak Kongsgårds kjellermurer sitter en kvinnelig kvintett og klargjør varer til julemarkedet på Katedralskolen 11. desember.

Elever pakker varer - Klikk for stort bildeDe klargjør varer som skal friste på skolens julemarked 11. desember: Fra venstre Cathinka Guldberg-Nessler (1MDG), Maria Erdal Jørgensen (2MDG), Angel Lille Robin Oftedal (1STB) og Oda Lunde Opheim (1STC). Sara Khaled Ali (1STC) var også med på jobben.Da en gruppe elever og lærere besøkte Battir denne høsten, tok de på hjemveien med seg krydder og urter,  rosiner og dadler, dessuten kaffe fra Betlehem. Denne drikken  smaker mer jul enn julebrus.

Velduftende varer legges i fristende poser mens Maria Erdal Jørgensen minnes sin reise til Palestina og Israel.

- Det var en interessant tur som også ga en del vonde inntrykk. Det er tydelig at både israelere og palestinere lider i konflikten. Men nå er vår jobb å støtte ungdommene i Battir. De trenger det virkelig, sier Maria.