Hola Valladolid!

Arthur, Hannah, Mathea og Mythri er klare for avreise! Tidlig i februar reiste fire spente elever og en like spent lærer fra Stavanger Katedralskole til Spania, som en nystartet utveksling mellom Stavanger katedralskole og skoler i regionen Castilla y León. 

Elevene er på fire ukers utveksling i byen Valladolid. Turen er finansiert via Erasmus+. Utvekslingen er ny av året, mye basert på samme opplegg som Rogalandselever har nytt godt av gjennom Kari Quarré-utvekslingen mellom Grenoble i Frankrike og skoler i Rogaland.

Fysikk på spansk var helt latin

Lærer Ellen Mihle-Sele fulgte elevene til Spania, og tilbrakte en uke der på job-shadowing og skolebesøk. Hun besøkte elevene på skolene deres, og i tillegg fikk hun anledning til å observere fysikk, kjemi og latin-timer, blant annet. HHannah og Mythri på skolen i Spania un var også med i engelsktimer og oppmuntret elevene til å bruke engelskspråket mer.

- Å være på job-shadowing var utrolig spennende! Å se en skolehverdag som på mange måter er ulik vår egen, var utrolig lærerikt, kunne en høyst energetisk Ellen fortelle når hun var tilbake på katedralskolen. 

Hjemme hos, i Spania

Katedralskoleelevene skal bo hos hver sin vertsfamilie og gå på forskjellige skoler mens de er i Spania, men siden de er i en relativt liten by på ca. 320 000 innbyggere så blir nok avstanden overkommelig. Ved returen fra Spania i slutten av vinterferien tar de med seg en besøkende hver fra Spania, og de skal være i Norge for å praktisere og lære seg engelsk. De norske og de spanske elevene har allerede blitt litt kjent via sosiale medier, og gleder seg til å møte hverandres familier.

- Jeg ønsket å delta i utvekslingen fordi det er en god mulighet til å forbedre spanskferdighetene siden dette er en unik mulighet til å få brukt mye spansk i dagliglivet, sier Mythri i 2B. 

Hun håper å få en bedre forståelse av både spansk kultur og språket, og å få lært mye praktisk spansk, som slang og uformelle fraser for eksempel.  

- Og så er det herlig med et avbrekk fra den vanlige skolehverdagen i Norge, mener Hannah i 2A. 

Spansklærer Ellen, Mathea og spansk vertssøster på skolen Å ha fire uker i Spania er en sjanse til virkelig å lære seg å snakke språket, møte en ny kultur og få nye perspektiv. 

- Jeg var meldte meg på fordi jeg er nysgjerrig på hvordan det er i et nytt land, og så er jeg skikkelig glad i å snakke spansk. I tillegg får jeg kjent på selvstendigheten. Dette er en opplevelse jeg kommer til å vokse, sier Mathea. 

Det er selvsagt mye å glede seg til ved et slikt opphold, så er det noe de ser på som utfordrende? Jo, det kan være vanskelig å ha tunge samtaler med spanjoler som snakker fort, sier Mythri.

- Jeg er redd jeg kan komme til å fornærme noen eller såre noen uten å mene det, om jeg skulle si noe feil, forteller Mathea. 

Så langt har det gått godt og de ser frem til å nyte de siste ukene med litt varmere vær, mer tid til å utforske en ny by, og ikke minst til det å bli bedre kjent med den nye vertsfamilien. Mythri skal bo hos Claudia, som veldig koselig og åpen for nye erfaringer. I tillegg digger hun musikk, og både spiller instrumenter og synger kjempefint, så Mythri vil gjerne vise henne MDD på Bjergsted! Mathea kan fortelle om sin vertsfamilie at det er en familie på tre personer; to foreldre og en datter (pluss en katt). Hun synes de virker som en veldig avslappet familie som lever et rolig liv, og virker hyggelige og åpne. 

Vi ønsker dem et fortsatt godt opphold, og gleder oss til å møte de spanske utvekslingselevene når de er på plass etter vinterferien!