Sverddrageren Åmund måtte strekke våpen

Miguel (t.v.) er blitt farløs. Nå må han finne sin egen vannvei uten Åmund (t.h.) Den eneste overlevende fra vanndemien i akvariet i biologirommet har trukket sitt siste sup.

I dag er intet øye er tørt hos dem som sto nær den kjekke karen i det våte element: Sverddrageren Åmund er død. Det var sannsynligvis kulde som knekte ham. Ikke denne verdens følelseskulde, for venner hadde han nok av, men for lav temperatur i akvariet i biologirommet.

En av akvariebestyrerne, Kaja Othelie Rossavik Johannessen var innom i vinterferien for å fôre fiskene, og da møtte hun en livløs Åmund. Hans fuktige venner levde i beste velgående. 

-Jeg tror han måtte gi tapt fordi vannet var for kaldt; Åmund begynte nok å bli gammel. Jeg har varslet skolens ledelse om at vi må skaffe oss en varmekolbe, sier Kaja Othelie.

Åmund var en hardhaus. For en tid siden sviktet surstoffpumpen, og da ble det fargerike fellesskapet i akvariet i biologirommet rammet av pustebesvær, altså en vanndemi. Én etter én vinket fiskene denne verden farvel med halen, men Åmund nektet å dø.

Nå smiler de ikke lenger. Akvariebestyrerne Kaja Othelie Rossavik Johannessen (t.v.) og Clara Wohlrab. 

Da ny surstoffpumpe var installert, ble han igjen en fyrrig fyr. Snart hadde han selskap av to hunner, og han fikk vann på mølla, eller hva det heter i fiskenes rike, i den grad at Åmund ble far til Miguel.

-Åmund overlevde så mange påkjenninger. Derfor var det trist at temperaturen sannsynligvis ble hans bane, sier akvariebestyrer Kaja Othelie Rossavik Johannessen mens hun svelger et sukk og kveler et hulk.

Men så kvinner hun seg opp til å fortsette: -Åmund var en tydelig og trygg leder for haremet. Han svømte rundt og tok kontroll. Selv sneglene ble så nedfor etter hans død at de sluttet å rense akvariet, slik at det ble overgrodd.