- Dugnadsånden tenner håp i krisen

Klikk for stort bildeSkummelt virus som ikke bare fører død og elendighet med seg. (Bilde: NHI.no)

Solidaritet. Takknemlighet. Forståelse. Dette er følger av koronatiltakene, ifølge to katedralskoleelever.

*En felles dugnadsånd driver oss fremover, og den gjør at vi ikke har mistet håpet ennå.

*De inngripende korona-tiltakene i arbeidslivet var avgjørende for å redde samfunnet, og ikke minst, for å redde liv.

Slik lyder to av konklusjonene i en spørreundersøkelse Ingrid Røyland i klasse 2STB har gjennomført i faget sosiologi med Margrethe Aas Johnsen som lærer. Ingrid lagde en forskningsrapport ut fra denne problemstillingen: "Hva skjer når arbeidet blir byttet ut med korona-tiltak?".

Intervjuer

Klikk for stort bildeIngrid Røyland

Ingrid intervjuet en statsansatt med hjemmekontor, en som var blitt permittert fra flybransjen og en som arbeider i helsetjenesten. Selv om de var vidt  forskjellige i arbeidslivet, kunne de tre enes om at krisetiltakene var nødvendige.

Her kan du lese Ingrid Røylands arbeid

Klikk for stort bildeKristina Knudsen Gjerde

Kristina Knudsen Gjerde (2STD) utførte en lignende undersøkelse i faget sosiologi. Problemstillingen hennes lød slik: «Hva viser koronasituasjonen om arbeidets funksjoner i samfunnet, og blir de sentrale menneskelige behov tilfredsstilt slik arbeidssituasjonen er nå?»

Kristina intervjuet tre personer om dette; to i en såkalt samfunnskritisk jobb, mens den tredje er delvis permittert grunnet krisen.

Arbeidet er nødvendig for å holde samfunnet i gang, men også for at individet skal få tilfredsstilt sine sentrale menneskelige behov, konkluderer Kristina.

Godt rustet

- Norge er godt rustet til å takle koronakrisen, takket være skatteinntektene og Oljefondet. Dessuten har krisen medført en sterkere solidaritet og takknemlighet blant folk, noe som sannsynligvis kommer til å vedvare i tiden fremover, sier hun.

Se og hør hennes presentasjon i to deler: Del 1 og Del 2

Klikk for stort bildeKenneth Tran

Margrethe Aas Johnsen er også norsklærer, og hun ba elevene i 1STC skrive en kreativ tekst med utgangspunkt i koronakrisen. Det fikk Kenneth Tran til å skrive en tekst med en overraskende og munter vending, etter mønster av hva storebroren hadde gjort tidligere, i et arbeid som handlet om noe ganske annet. Les Kenneths tekst HER

Klikk for stort bildeAlma Hovda